CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Aktuality Tvoření s Davonou: Jitka Nejedlá

Aktuality

Tvoření s Davonou: Jitka Nejedlá

Seriál o lidech, kteří tvoří s Davonou. Představujeme vám Jitku Nejedlou, scénografku a kostýmní výtvarnici, která propadla kouzlu akvarelu. Můžete se s ní setkat na kurzech akvarelu v Davoně.

1. Kdo nebo co bylo prvním impulsem, abyste začala tvořit? 

To už si vůbec nevybavuju, myslím, že jsem si malovala a kreslila hned, jak jsem začala mluvit a “řekla” jsem si o pastelky. Asi bylo všem jasné, že mě výtvarno bude provázet i profesně. Jsem divadelní scénografka a moje práce je pro mne splněný sen. Ale malování je únik mimo realitu, něco, co je jen moje. Akvarely jsem začala malovat na cestách jako záznamy, protože neumím fotit, a úplně jsem jim propadla v covidových lockdownech.

Materiál a pomůcky vhodné na malování akvarelem vhodné i pro začátečníky

2. Čím vás Davona inspiruje?

Díky Davoně jsem objevila spoustu pro mě nových kvalitních malířských potřeb. Postupně jsem se seznámila i se sympatickým kolektivem Davony, který opravdu kreativně žije, a vyměňujeme si spolu spoustu výtvarných rad a fíglů.

 

3. Na jak dlouho se dokážete u tvoření „zapomenout“?

Zapomenout? To je slabé slovo. Začnu si třeba odpoledne zkoušet nové papíry a najednou jsou tři ráno a já jdu mýt štětce. A mám dojem, že jsem u toho seděla tak hodinku, maximálně dvě.

4. Co vám u tvoření naposled vykouzlilo úsměv na tváři?

Mě velmi nabíjí už jen o malování mluvit a sdílet to nadšení pro barvy a štětce. Vedu kurzy akvarelu v Davoně a také u nás na vesnici v Chyňavě a to mě opravdu těší. A ten pocit, když někomu svůj akvarel třeba věnuji a vidím, že jsem mu tím udělala radost, stojí za to.

5. Proč ráda nakupujete v Davoně?

Je vše “na jednom místě”. Skvěle funguje e-shop, který je hodně uživatelsky přátelský včetně plateb a doručení nebo vyzvednutí v Králově Dvoře, což je od Chyňavy kousek nebo v kamenném obchodě v Praze, kde také často bývám. Tam mi také výtvarné potřeby pěkně představí a můžu si je “osahat”. Davona mi celkově usnadňuje mé fungování, protože jsem chaotik a nepraktická k tomu.

My vám na Jitku Nejedlou prozradíme, že má ráda nejen akvarel, ale že si rozumí i s pastelem. Je to její v pořadí druhá nejoblíbenější výtvarná technika. Jitka nakreslila technikou suchého pastelu portréty všech zaměstnanců Davony.

Tvořte s námi.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (27.1 + 44.2) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru