CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Aktuality Úvod do světa Kaligrafie

Aktuality

Úvod do světa Kaligrafie

Slovo kaligrafie pochází z řečtiny a vzniklo spojením dvou slov kallos (krása) a grafos (psaní). Jde o umění krasopisu, které najde své upatnění při psaní dopisů, svatebních oznámení, pozvánek a jiných ozdobných nápisů. Kaligrafie může být považována i za výtvarné umění, ve kterém je zachycena spontánnost a unikátnost dané kresby nebo písma.
30. 12. 2020 Komentářů: 0

Kaligrafie má významnou historii především v Číně, kde se objevila společně se vznikem znakového písma ve 12. století před Kristem. V Číně je považována za nejvznešenější formu umění. Japonsko je další zemí, kde je kaligrafie dodnes velmi rozšířená mezi lidmi všech věkových kategorií. Její základy se učí všechny japonské děti. Našla své významné zastoupení i v arabských a islámských zemích. Je zde využita na nejrůznějších místech, jako jsou nápisy na stěnách, výzdoba mešit, nápisy v hrobkách a je vnímána jako symbol jednoty, krásy a síly.

Oproti tomu evropská kaligrafie používá grafické prvky a je pro ni důležitý funkční obsah. Moderní kaligrafie se již vzdaluje od té původní. Je spíše jednoduchým krasopisem, který přitahuje pozornost především svým stylem.

Na trhu najdete nepřeberné množství pomůcek pro kaligrafii. Základem je vybrat si perko, násadku, inkoust a hladký papír. Sáhnout můžete také po plnícím peru Parallel Pen značky Pilot či jednoduší variantě v podobě popisovače se zkoseným hrotem.

  • Kovová perka firmy Manuscript nabízíme s jemnými hroty vhodnými na rýsování či jemné zdobení, kaligrafickými hroty na psaníhroty na kresbu tuší.

  • Kromě dřevěných násadek najdete v naší nabídce i držák s upínacím pákovým mechanismem (43104a) pro snadnou manipulaci při nasazování špičky. Za zmínku stojí elegantní zakřivená násadka z černého plastu, tzv. dámská násadka.

  • Nepostradatelné jsou speciální inkousty na kaligrafii. Pro začátečníky je nejvhodnější karbonově černý indický značky Pébeo nebo inkousty Faber-Castell v různých barvách. Náročnější zákazníky osloví pigmentové inkousty firmy Herbin, které prodáváme kusově nebo v sadě. Jsou použitelné i pro čínský kaligrafický štětec (kód 23000T). Tuš v nabídce našeho e-shopu nenajdete, je k dostání pouze na naší pražské prodejně.
  • Naši nabídku pak doplňují bombičková kaligrafická pera Parallel Pen zn. Pilot ve čtyřech velikostech.

  • Kaligrafické fixy jsou moderní a jednoduchou formou kaligrafie.

Dostupné jsou v černé, bílé, zlaté, stříbrné nebo křídové barvě. Zvolit můžete fixy značek Faber-Castell, Pilot nebo Zig. Popisovače Zig mají dva hroty.

  • Papíry vhodné na kaligrafii

Vyzkoušejte si, které papíry vám budou vyhovovat. Zvolit můžete například hladké papíry bloku Triomphe zn. Clairefontaine či jemně melírované od Drasca Art EOOD. Luxusní skicáky Rhodia nebo Brause určitě stojí za vyzkoušení pro své kvalitní zpracování.

30. 12. 2020 Komentářů: 0

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (34.5 + 44.4) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru