CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Decoupage Další tip jak využít dovednost decoupage

Decoupage

Další tip jak využít dovednost decoupage

To, že se decoupage (neboli hezky česky dekupáž) dá použít téměř na vše, ukazuje Davona pravidelně. Tak co si vyrobit originální bytový doplněk za pár korun? Zdobit je možné i větší plochy, než jsou kartonové výrobky. Polystyrénová nebo bakelitová torza seženete na internetu opravdu celkem levně (kolem 150 Kč).

Materiál a pomůcky

Časová náročnost cca 1,5 hodiny

Vhodné pro začátečníky

Postup

1. Nejprve si alespoň zhruba vypočítejte plochu povrchu torza, které budete oblepovat, abyste věděli, kolika papíry se zásobit a nestalo se vám uprostřed práce, že nemáte dost materiálu. Změřte ho prostě jako kvádr – délku, výšku a hloubku. A pak klasickým vzorcem S=2*(ab+ac+bc). Mě vystačily na toto torzo přesně dvě balení papírů PapierPatch, ve kterém jsou 3 kusy o rozměru 26x37,5cm, ale bylo to o fous.    

2. Vyberte si vzor papíru, který si rozstříhejte podle obrázků na malé a ještě menší kousky. Určitě je lepší (obzvláště v členitých částech torsa, jako je krk) používat malé díly papíru, aby se hezky přilepily bez přílišného krčení.

3. Postupujte jednoduše podle návodu na papírech nebo lepidle – natřete lepidlem torzo, přilepte kousek papíru a přetřete znova štětcem. Pak celé dílo můžete ještě jednou přelakovat.    

4. V místech, kde postupujete s papírem na další stranu a obzvláště v ohybech, je lepší si papír nastřihnout a ohnout bez mačkání.

5. V rámci šetření papíru je pak dobré do klínů, které vám mohou vzniknout, vystřihovat podobné tvary papíru, tj. nelepíte příliš mnoho vrstev přes sebe.    

6. Celé torzo oblepte z obou stran.

7. Torzo můžete jen dozdobit nějakými vintage prvky a použít jako dekoraci.    

8. Pokud náhodou doma najdete nějaký starý svícen, přestříkejte ho na bílo. Já jsem tento bílý koupila za pár korun v Kiku.

9. Pro lepší stabilitu kromě toho, že torzo na svícen napíchnete, přilepte ho tavnou pistolkou.    

10. Mám ráda extravaganci a nesmyslné protiklady. Proto jsem schválně použila mužské torzo a ženské prvky. Nicméně vaše dílo bude čistě na vás. Prostě použijte peří, perly, krajku, cokoliv vás napadne jako zajímavý detail. Hotovo, váš originální bytový doplněk může putovat na místo určení.

Tvořte s námi.

Pro Davonu
Zuzana Staňková

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (19.6 + 41.3) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru