CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Speciální techniky Květiny milují beton

Speciální techniky

Květiny milují beton

Beton a květiny? Ano, jde to dohromady, betonové ozdobné květináče jsou do interiéru více než vhodné.

Materiál a pomůcky

Postup

1. Urban jungle styl klade důraz na rostliny a jejich pěstování v bytech ve městě. Byt plný pokojových rostlin neboli městská džungle je přesně to, co potřebujete a co vám každý den zlepší náladu. Vyrobte si ozdobné květináče z betonu, které se k vašim pokojovým květinám budou skvěle hodit.

Budete potřebovat dvě plastové nádoby, které vložíte do sebe, a vytvoříte si tak prostor (formu) pro nalití betonové hmoty. Připravte si beton na odlévání, který bude nejlepší volbou.

2. Na balení betonu na odlévání najdete tabulku, kde je poměr vody k množství betonového prášku. Na jeden květináč bylo použito 500 g prášku.

TIP: Doporučujeme použití kuchyňské váhy, abyste měli správný poměr prášku a vody. Je to důležité pro správnou konzistenci a následné tuhnutí betonu. 

3. Přidejte 70 g vody a vše řádně promíchejte, propojte prášek s vodou.

4. Nalijte směs do větší nádoby. Do menší nádoby nasypte zátěž, v tomto případě to jsou kamínky, a vložte menší nádobu do větší. Beton je tekutý a menší nádoba bude mít tendenci "plavat". Použijte například krepovou pásku a přilepte kelímek k podložce. Přidejte další zátěž, ale jen takovou, aby se menší nádoba nedostala až na dno. Nechejte ztuhnout. Tvrdnutí betonu trvá minimálně jeden den, ale podle tloušťky stěny i dva dny a více. Určitě neuděláte chybu, když necháte beton tvrdnout déle. Na začátku tvrdnutí se několikrát přesvědčte, že malá nádoba je na správném místě uprostřed větší nádoby. Pokud ne, srovnejte ji.

5. Plastové nádoby jsou pružné, beton z nich půjde vyklopit. V případě potřeby použijte gumovou paličku, nádobu si postavte na měkkou podložku, která ztlumí náraz, a odlitek vyklopte. Může se stát, že odlitek nemá úplně rovný povrch, použijte hrubé smirkové plátno a všechny hrany a nerovnosti uhlaďte. 

6. Přírodní beton je krásný sám o sobě, ke květinám se bude hodit, proto natřete plochým štětcem jen část květináče akrylovou barvou. V případě, že jste si odlili dva květináče, použijte kontrastní barvy černou a bílou. 

7. Pokud máte bílý namalovaný květináč, použijte tečkovací nástroj a černou barvou vytvořte tečky. Na černém květináči použijte bílou. Fantazii se meze nekladou, použijte linky, hvězdičky apod. Nechejte zaschnout nebo dosušte fénem.

8. Jako poslední krok si vyberte washi pásku, která bude barevně ladit k betonu i akrylovým barvám. Měděná metalická páska je elegantní. Zakryjete nerovnosti, které vznikly při malování. Tyto květináče jsou určeny do interiéru, nelakujte je, beton by ztratil svůj přírodní vzhled. Květináče z betonu plně nahradí keramické květináče i terakotové květináče.

 

Betonové ozdobné květináče nadchnou svým vzhledem a vaše květiny budou více než spokojené, protože květiny milují beton.

Tvořte s námi

pro Davonu

Iriska Vohlídková

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (38.3 + 35.3) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru