CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Speciální techniky Odlévané květináče s motivy rostlin

Speciální techniky

Odlévané květináče s motivy rostlin

Pokojové květiny sluší každému interiéru a o elegantních květináčích to platí dvojnásob. Odlejte si vlastní obaly na rostliny na míru a přidejte originální odlitky.

Materiál a pomůcky

Postup

1.  Znáte urban jungle styl? Je to životní styl, který klade důraz na rostliny a jejich pěstování v bytech ve městě. Byt plný pokojových rostlin neboli městská džungle. Odlejte si květináče, které se k vašim pokojovým květinám budou dokonale hodit.

Vyberte si plastovou nádobu například misku, kyblík nebo cokoli, co má tvar, který potřebujete. Vyzkoušeli jsme tři druhy vnitřních částí květináčů (odlitků). Sklenice, plastový kelímek nebo porcelánový hrnek bude součástí květináče a bude možné květinu zalévat, protože vnitřní část udrží vodu. Použijte prášek Reliefco, který po smíchání s vodou vytvoří odlévací hmotu. Pokud použijete hrnek, odstraňte ouško, aby se vešel do plastového kyblíku, který bude tvořit tvar odlitku.

2. Prášek Reliefco smíchejte s vodou v poměru 3 díly prášku a 1 díl vody. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte trochu vody. Schnutí probíhá rychle. Do cca půl hodiny je možné odlitky vyklopit, ale vzhledem k velké vrstvě hmoty je potřeba nechat je jeden nebo dva dny zcela vyschnout. Záleží na tloušťce stěny odlitku. Po vyschnutí bude mít květináč světlejší barvu.

TIP: Na odlitky bude větší spotřeba Reliefca, pokud plánujete odlévání více kusů, doporučujeme balení 5 kg nebo více 1 kg balení. 

3. Připravte si nějakou zátěž například kamínky a vyplňte nádobu, která bude uvnitř odlitku.

4. Na dno plastové nádoby nalijte hmotu Reliefco a vložte sklenici s kamínky. Dolijte až po okraj sklenice nebo hrnku hmotu a přidejte další zátěž, aby vrchní část nádoby byla zcela zalitá a "nevyplavala". Hmota tuhne rychle, nebudete dlouho čekat, než se vnitřní nádoba usadí.

5. Po cca půl hodině je odlitek ztuhlý, můžete jej vyklopit. Nechejte pořádně vyschnout a pomocí pěnového štětce natupujte bílou barvou celou plochu květináče. Pokud je to potřeba, přidejte více vrstev barvy. 

6. Květináče ozdobte vzorem listu, který si vytvoříte jako odlitek. Budete potřebovat nízkou plastovou formu se vzory listů, které budou květináče dobře doplňovat. Vyzkoušejte si dvě varianty odlitků.

První varianta odlitku je použití krémové strukturovací pasty, která je po zaschnutí a zatvrdnutí stále pružná a měkká. Pastu naneste pomocí špachtle do formy, zarovnejte každý motiv listu s okrajem formy a nechejte ztuhnout. Pasta může schnout 24 až 48 hodin. Po zaschnutí vyloupněte motivy listů z formy a okraje můžete zarovnat nůžkami, protože se pasta dá po zaschnutí stříhat.

7. Druhou variantou je použití Reliefca. Prášek smíchejte s vodou v poměru 3 díly prášku Reliefco a 1 díl vody a nalejte do formy. Pokud je hmota příliš hustá, přidejte trochu vody. Po nalití hmoty do formy použijte špejli a promíchejte jednotlivé odlité díly těsně po nalití hmoty přímo ve formě, abyste odstranili případné bublinky. Schnutí probíhá rychle. Do cca půl hodiny je možné z této nízké formy odlitky vyklopit. Nechejte je na vzduchu doschnout do druhého dne, po vyschnutí budou mít světlejší barvu.

Rozdíl mezi odlitkem z hmoty Relifco a odlitkem vytvořeným strukturovací pastou je patrný z následující fotografie. Použití pasty je vhodné tam, kde potřebujete přizpůsobit tvar odlitku povrchu. V našem případě se jedná o kulatý květináč. Tvrdý odlitek se kulatému předmětu nepřizpůsobí.

8. Květináče budou oboustranné, proto si natřete část odlitků bílou barvou a část odlitků zelenou barvou. Zelené odlitky jemně potřete patinou. Trochu patiny si dejte na papír, rozetřete ji prstem a jemným krouživým pohybem naneste prstem patinu na odlitek. 

9. Květináče budou oboustranné, proto z jedné strany pomocí tavné pistole nalepte zelené odlitky a z druhé strany bílé odlitky. Barvy můžete kombinovat. Použijte závěrečný lak ve spreji matný nebo lesklý a vše nastříkejte.

Odlitky z Reliefca nejsou přímo určeny pro styk s vodou, proto jsou uvnitř odlitých květináčů nádoby, které vodu z květin zachytí. Samotný květináč je pak již jen dekorací. A co je na tom nejlepší? Že si můžete vyrobit vlastní tvar a vzor květináče. 

Tvořte s námi

pro Davonu

Iriska Vohlídková

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (39.7 + 20.6) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru