CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Speciální techniky Recyklujte sklenice pomocí smaltu

Speciální techniky

Recyklujte sklenice pomocí smaltu

Dejte sklenicím nový kabát, zachraňte je od vyhození a přitom si vyzkoušejte smalty. Smaltované nádobí je dokonalé.

Motto: Co najdu, to posmaltuji, pak se z toho zaraduji, zpomalím životní kvalt, místo buchet peču smalt.

Materiál a pomůcky

Postup

1. Připravte si akrylové barvy a tenký malý štětec, kterým bude možné tečkovat drobné tečky do skleněného víčka zavařovací sklenice. Víčko dobře umyjte, použijte jar na odmaštění. Na papír si kružítkem namalujte soustředné kruhy a položte na ně víčko. Lehce tak zvládnete dokonale tečkovat do kruhu. Barvu nechejte dobře zaschnout.

2. Jednou z možností je použití permanentního popisovače, kterým nakreslete na skleněné víčko motiv květiny. Pokud budete sklenici používat na bylinky nebo na nějakou konkrétní věc, napište si název na víčko. Protože pracujete z vnitřní strany, je potřeba psát zrcadlově. K tomu vám opět pomůže nakreslený nápis, ale nezapomeňte, že jej musíte napsat zrcadlově, protože víčko pak otočíte. 

3. Na suchý povrch namalovaného víka nasypte průhledný smaltovací prášek a dejte zapéct do trouby. Troubu rozehřejte na cca 150 °C. Prášek zapékejte tak dlouho, dokud se neroztaví. Standardně trvá zapékání cca 3-5 minut, ale víko zavařovací sklenice je ze silnějšího skla, může to trvat déle. 

Průhledné smaltovací prášky nejsou krycí, mají vzhled, jaký znáte z vitráží na oknech. Hodí se k doplnění již hotových smaltů např. korálků, filigránů nebo zvlášť posmaltovaných výřezů z měděných plátků se základní vrstvou. Při používání průhledného smaltu je důležité, aby jeho vrstva byla co nejtenčí, aby nedocházelo k mléčnému zakalení. V nabídce najdete také bezbarvý smalt, který po zapečení vypadá jako lesklý bezbarvý lak.

TIP: Vyzkoušejte si předem, jak vrstva smaltu na vámi zvoleném povrchu vypadá.

4. Fantazii, jak využít smalt, se meze nekladou, vymyslete si různé dekory, popisky, použijte více barev a ve výsledku budete překvapeni, jak budou smaltované sklenice krásně vypadat.

Smaltování tímto jednoduchým způsobem vás nadchne a vaše uklizená spíž bude krásně barevná.

Tvořte s námi.

Ivana Kapounová 

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (24.8 + 36.8) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru