CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Výroba mýdla Jak vyrobit mýdlo

Výroba mýdla

Jak vyrobit mýdlo

Inspirujte se návodem na odlévání mýdla ve velké obdélníkové formě. Takto odlité mýdlo můžete nakrájet a připravit si tak spoustu dárků pro své blízké.

Materiál a pomůcky

Postup

1. Připravte si 650 g bílé mýdlové hmoty a 650 g transparentní mýdlové hmoty.

2. Mýdlový základ nechte roztavit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Vždy se řiďte pokyny, které jsou dané výrobcem. Nejprve roztavte 250 g bílé mýdlové hmoty. Připravte si barvy do mýdlové hmoty, které mají konzistenci pasty. Přidejte 4 cm růžové barvy a 1 cm fialové barvy. Nakapejte 9 kapek esenciálního vonného oleje s vůní levandule a důkladně promíchejte. Doporučujeme po celou dobu pracovat v ochranných rukavicích.

3. Silikonová forma se skládá ze dvou částí. Z dřevěného obalu, do kterého je forma zasazena, a ze silikonové formy. Dřevěná forma pomáhá udržet požadovaný tvar. Formu na mýdlo důkladně omyjte a postříkejte ji isopropylalkoholem. Nechte uschnout.

4. Formu mírně nakloňte na jednu stranu a podložte ji. Nalijte namíchanou mýdlovou hmotu a nechte důkladně zatuhnout.

5. Roztavte dalších 250 g bílé mýdlové hmoty a přidejte 2 cm růžové barvy a 0,5 cm fialové barvy. Opět přidejte i 9 kapek esenciálního vonného oleje a promíchejte.

6. Namíchanou směs nalijte opatrně do formy přes vařečku. Nechte důkladně zatuhnout.

7. Roztavte 325 g transparentní mýdlové hmoty, přidejte 1 cm růžové barvy a 0,5 cm fialové barvy. Přidejte opět 9 kapek esenciálního oleje a důkladně promíchejte.

8. Hmotu nalijte do formy přes vařečku a nechte zatuhnout.

9. Roztavte 325 g transparentní mýdlové hmoty a 150 g bílé mýdlové hmoty, každou v samostatné nádobě. Do transparentní mýdlové hmoty přidejte 0,5 cm růžové barvy a 0,25 cm fialové barvy. Přidejte 9 kapek esenciálního oleje a důkladně promíchejte. Do bílé mýdlové hmoty barvu nepřidávejte, nakapejte pouze 4 kapky esenciálního oleje a promíchejte.

10. Formu položte rovně na podložku a roztavenou průhlednou směs, která má cca 50 °C, nalijte do formy. Nechte si trochu hmoty v nádobě, použijete ji ještě později.

11. Vrstvu nenechte zatuhnout a rovnou začněte pracovat s bílou hmotou. Nalijte 1/3 do formy a pomocí dřevěného dřívka barvy lehce promíchejte, abyste dosáhli mramorového efektu. Obě tyto hmoty by měly mít kolem 50 °C. Pokud budou příliš studené nebo příliš teplé, nedosáhnete požadovaného efektu. Mramorovou vrstvu nechte zatuhnout. Smíchejte malé množství fialové barvy s další 1/3 připravené bílé mýdlové hmoty a přes vařečku nalijte do formy. Nechte důkladně zatuhnout.

12. Přes vařečku nalijte i poslední 1/3 připravené bílé mýdlové hmoty, ale pouze po jedné polovině délky formy.

13. Než vrstva úplně zatuhne, můžete na ni nasypat sušenou levanduli. Levanduli do hmoty mírně zatlačte.

14. Roztavte zbytek růžové transparentní hmoty, která vám zůstala v nádobě, a použijte ji k vytvoření závěrečného vzoru.

15. Na krájení mýdla použijte nůž nebo ocelovou strunu. Hotové mýdlo stačí už jen nakrájet, hezky zabalit a věnovat jako dárek.

Tvořte s námi.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (33.1 + 24.4) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru