CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Výroba šperků Smaltování bez pícky: jak smaltovat filigrány

Výroba šperků

Smaltování bez pícky: jak smaltovat filigrány

Jak smaltovat? Nasmaltujte si filigránovou dekoraci do barev, které se hodí k vašemu přívěsku a oblečení. Takto upravený filigrán můžete snadno připojit k podkladovému výseku pouhým zapečením. Pro úplné začátečníky doplňujeme, že prášky EFCOLOR jsou určené pro domácí smaltování na vařiči, nebo v troubě na teplotu 160 st. C. Nepotřebujete tedy žádné speciální smaltovací trouby na vysoké teploty.

Materiál a pomůcky

Postup 

1. Na čistý list papíru umístěte mřížku. Na mřížku položte filigrán.Vyberte si dvě smaltovací barvy Efcolor. Jednu použijete na filigrán a druhou na podkladový přívěsek. Na lahvičku nasaďte sítko na smaltování. Místo sítka lze použít kousek silonové punčochy, kterou po práci vyperete a znovu použijete příště. Sypání přes silonku je dokonce jemnější než přes sítko.

2. Dekoraci posypte pudrem EFCOLOR, tak aby nikde neprosvítal podklad a okraje. Vrstva nesmí být příliš vysoká, jinak se po zapečení barva slije, "vyskočí" nahoru a stáhne se z krajů.
Pokud se vám po zapečení bude zdát vrstva nepostačující, můžete postup zopakovat a znovu přesypat a zapéci.

3. Mřížku přeneste na vařič, nebo zapečte v troubě na 160 st.C. Během několika minut se prášek zahřeje a rozteče se. V tom okamžiku se začne lesknout a vytvoří lesklý smaltovaný povrch. Proces sledujte. Při smaltování v troubě držte teplotu cca 160 st. C a zapékejte ve vyhřáté troubě po dobu 3-5minut. Hotový smaltovaný filigrán nechte vystydnout.

4. Sesypte prášek, který zůstal na papíře zpět do lahvičky se smaltovacím práškem. Udržujte čistotu na stole, abyste nesmíchali různé odstíny.

5. Podkladový plíšek před smaltováním důkladně očistěte a uhlaďte pomocí brusného bloku. Srovnáte tak i případné nerovnosti, zabrousíte ostré hrany a prášek vám bude lépe držet.

6. Na podkladový plíšek nasypte prášek zvolené podkladové barvy.

7. Pokud chcete mít šperk oboustranně smaltovaný, budete potřebovat troubu a speciální držák.

8. Na podkladový plíšek - důkladně zasypaný podkladovým práškem (ještě nesmaltovaný) velmi opatrně umístěte filigrán. Doporučujeme použít pinzetu. Pokud se umístění nepodaří, je lepší sesypat prášek a začít znovu - nepřipravíte se o žádný materiál, pouze o trochu času. Pokud budete posouvat filigrán po popráškovaném plíšku, zůstanou na ploše stopy, které se při smaltování nezacelí.

9. Umístěte celý šperk na vařič. Na obrázku je plíšek, u kterého ještě nenastalo roztékání prášku

10. Tím jak se prášek rozteče, připojí se i přiložený filigrán k podkladu. Na obrázku zachycený okamžik kdy se již plíšek začíná lesknout - zakončuje se proces smaltování. Smaltovaný šperk nechte vychladnout a zavěste na zajímavou šňůrku nejlépe v barvách přívěsku.

POZOR: Když opracováváte plíšek brusným blokem, pracujte na jiném místě, než kde smaltujete. Plíšek pak otřete jemným hadříkem. Pokud budete pracovat na pracovním stole, zůstává na stole odrolená drť z bloku a často se pak zatoulá do smaltovacího prášku, který sesypáváte následně zpět do lahvičky. Při smaltování pak tyto nečistoty způsobují nerovnosti na šperku.

Tvořte s námi.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (46.7 + 31.7) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru