CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Speciální techniky Kaligrafie a moderní krasopis

Speciální techniky

Kaligrafie a moderní krasopis

Kaligrafie neboli umělecké psaní či krasopis je technika s velmi dlouhou historií, která si v současné době získává stále větší oblibu.

V historii jednou z mála možností, jak zachytit informace před vynálezem knihtisku, bylo psaní. Až poté, kdy se rozšířilo tištěné psaní, se kaligrafie přenesla do uměleckých sfér, dekorování nebo psaní listin. Klasickou kaligrafii známe jako psaní násadkou a perkem s použitím inkoustu. Každý typ písma obsahuje font, kterým jsou dány zákonitosti pro daný typ písma. Pro začátečníky je vhodné použít předlohu, daný typ písma je nutné nacvičit.

Významným typem kaligrafie je japonská (šodó, japonsky 書道), čínská (šu-fa, čínsky 书法) a korejská (saoje, hangul 서예, hanča 書藝) kaligrafie, která ve spojení se znaky kandži (漢字, かんじ) poskytuje zcela jiný vjem divákovi (který znakům rozumí). Jde o běžné a rozšířené umění, kaligrafie jsou tradičně zavěšovány jako výzdoba. Často i tematicky k ročnímu období (v horkém létě „chladné“ a naopak).

Začátečníci – samouci mají na výběr z mnoha internetových návodů či příruček. Nejlépe se vám však bude kaligrafie zkoušet s papírovými podklady, na kterých si nejen procvičíte základní tahy štětcem nebo perem, ale také se naučíte celou abecedu v různých fontech.

Přemýšlíte, jak začít s kaligrafií? Zkuste cvičení či šablony pro začátečníky. Jak na kaligrafii si vyzkoušíte se správnými pomůckami.

Moderní kaligrafie pokračuje v krásném psaní a je zobrazována jako propojení do pozvánek, map a dalších prací využívajících psaní. Většina dnešní kaligrafie se již vzdaluje od původního umění jedinečnosti psaní. Namísto toho jde spíše o jednoduchý krasopis, který přitahuje pozornost svým pro dnešního uživatele zvláštním stylem. Významní kaligrafové současnosti: Anne Robin z New Yorku a Katie Hughes ze San Francisca. Krasopis můžete uplatnit například při psaní dárkových visaček, tvorbě přání nebo deníku, na scrapbookových stránkách, v bullet journalech i v mnoha dalších kreativních technikách. 

Zjistěte, zda vám půjde krásné psaní pomocí štětcových fixů s měkkým štětcovým hrotem tzv. brushpeny, které sice nejsou speciálně určeny pro kaligrafii, ale mohou se takto použít. Přizpůsobováním síly tlaku na nástroj, kterým píšete, můžete vytvořit krásné texty a vždy jiný, zajímavý typ písma. 

Prohlédněte si naši nabídku kaligrafických cvičení a šablon v kategorii skicáky – předlohy, kde najdete všechny odpovědi na vaši otázku, jak začít s kaligrafií.

Tvořte s námi.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (20.8 + 39.8) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru