CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Výtvarné techniky Enkaustika krok za krokem 7. díl

Výtvarné techniky

Enkaustika krok za krokem 7. díl

Jak malovat hranou žehličky? Malování zadní částí žehličky. Enkaustika - malování horkým voskem není žádná věda! O tom vás v každém dílu našeho seriálu přesvědčuje lektorka Jana Školaudyová. Pojďte si s námi vyzkoušet malování hranou žehličky.

Materiál a pomůcky

Postup

1. V této lekci se naučíte malovat žehličkou, hlavně jejími hranami a zadní částí. Vosk nanášejte na žehličku stejným způsobem jako při běžném malování. Snažte se, aby vosk netekl do žehličky. Zabarvěte si celou kartičku barvami, které se vám líbí a barevně ladí a začněte klidným rovným tahem.

V prvních tazích si vyzkoušejte malovat obrácenou žehličkou. Držte ji tak, aby špička žehličky směřovala dozadu. Nesmíte při tom ale zapomenout, že konec žehličky je tam, kde končí její kovová plocha, ne plastový obal. Na zabarvenou plochu papíru postupně pokládejte žehličku a zvedejte ji. Tupujte zadní částí žehličky.

Podívejte se na instruktážní video od jan Školaudyové, jak malovat zadní stranou žehličky.

2. Položte žehličku s voskem a zvedněte ji. V dalším kroku pak položte žehličku o kousek dále, ale nezvedejte ji z papíru. Kousek se žehličkou "popojeďte" po papíru cca o 1 cm. To můžete opakovat i několikrát po sobě v ploše.

3. Vyzkoušejte si malování hranou žehličky. Držte ji stále špičkou dozadu. Malujte hranou, která je blíže k vám. Žehličku mírně nakloňte, na papíru bude ležet jen hrana žehličky a vy ji posouvejte směrem kolmo na hranu. Hranou žehličky odhrnujte vosk. Na žehličku moc netlačte, protože byste si z plochy, po které posouváte žehličku, stáhli téměř všechen vosk. Toto posouvání můžete dělat mnoha způsoby. Rovně za sebou, do obloučků nebo cik-cak. Do obrázků můžete vyrýt i různé motivy, nebo doodlit - malovat jednoduché opakující se vzory.

4. Vyzkoušejte si malování domů, inspirujte se obrázky. Do namalovaných domů vyškrábněte špendlíkem, špejlí nebo ostřejším předmětem okna.

Happy waxing.

Enkaustika krok za krokem 1. díl   Co je to enkaustika a jak na to?

Enkaustika krok za krokem 2. díl   Jak na základní tahy žehličkou?

Enkaustika krok za krokem 3. díl   Jak na tupování v enkaustice?

Enkaustika krok za krokem 4. díl   Jak malovat květiny v enkaustice?

Enkaustika krok za krokem 5. díl   Jak využít enkaustické papíry?

Enkaustika krok za krokem 6. díl   Jak razítkovat v enkaustice?

Enkaustika krok za krokem 8. díl   Jak malovat přírodu?

Enkaustika krok za krokem 9. díl   Jak namalovat vodu?

Tvořte s námi.

Pro Davonu
Jana Školaudyová

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (31.7 + 1.3) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru