CZK Měna
Hledat
Menu

Nacházíte se zde: Úvod Blog Speciální techniky Originální lampa a smalt

Speciální techniky

Originální lampa a smalt

Chcete rozzářit svůj domov světlem z originální lampy? Inspirujte se, použijte netradiční květináče z kartonu a malujte podle fantazie. Smaltování je třešničkou na dortu.

Motto: Co najdu, to posmaltuji, pak se z toho zaraduji, zpomalím životní kvalt, místo buchet peču smalt.

Materiál a pomůcky

Postup

1. Připravte si akrylové barvy a tenký malý štětec, kterým bude možné tečkovat drobné tečky. Na lampu budete potřebovat 5 květináčů z pevného kartonu. Natřete je různými akrylovými barvami, které budou vzájemně barevně ladit. Nebojte se velké barevnosti, lampa bude zajímavější a originálnější. Z papíru si vystřihněte tvar, který bude zdobit květináče. V tomto návodu je to ještěrka, ale může to být cokoli od zvířecích motivů přes rostlinné motivy až po oblíbené mandaly. Motiv tužkou předkreslete na jednotlivé květináče a vybarvěte akrylovou barvou. 

2. Použití smaltovacích prášků je jednoduché. Stačí si vybrat ze široké nabídky barevných variant. Přímo na plastovou nádobu, ve které je smaltovací prášek, našroubujte víčko se sítkem, nebo natáhněte na ni kousek silonové punčochy a posypte vybraný předmět či přívěsek. Předmět položte na čistý papír, mřížku nebo stojánek, umožňuje-li to jeho tvar a velikost. Poté předmět opatrně přeneste na připravený plech s pečícím papírem. Snažte se, aby vrstva prášku byla co nejrovnoměrnější. Zbytek prášku jednoduše přesypte zpět do lahvičky.

Z měděné fólie si vystřihněte nepravidelné oblé tvary, které budou tvořit ozdobu na lampě. Tyto tvary budete lepit na kartonový květináč do motivu, který jste si nakreslili a vybarvili. Vystřižené díly posypané smaltovacím pudrem naskládejte na plech na pečící papír a zapečte při teplotě cca 150 °C. Čas je potřeba vyzkoušet. U tenkých kovových plátků stačí přibližně 3 minuty. Čím je předmět masivnější, tím je potřeba více času. Zapékejte tak dlouho, až se prášek rozteče a vytvoří souvislou vrstvu.

3. Na povrch pomalovaného květináče nalepte smaltované plíšky a nechejte zaschnout. Smalt se leskne, když na něj svítí slunce nebo když večer rozsvítíte lampu.

TIP: Osvědčilo se nám lepidlo na mozaiku.

4. Postupně všechny květináče polepte smaltovanými měděnými díly, a pokud máte chuť a trpělivost, vytečkujte malým kulatým štětcem nebo pomůckou na tečkování zbytek plochy květináče. Všechny květináče, které jste namalovali a polepili smaltovanými dílky, natřete bezbarvým lakem. Smaltované části před nalakováním vyleštěte, aby nebyly matné.

5. Kupte si elektrický kabel s objímkou a vypínačem, v elektru vám jistě poradí, co bude nejlepší pro vaše potřeby.

6. Vyměřte prostředek dna květináče a vyřízněte kulatý otvor pro objímku. Rozměr otvoru pro typizovanou objímku je 4 cm. Kabel prochází každým květináčem, je tedy potřeba vyříznout otvor do každého dna. 

7. Využijte víko z krabice jako podstavec pro lampu. Natřete základní barvou a vytečkujte plochu. Prvním květináčem zezdola je vyveden kabel s vypínačem ven z nohy lampy. Nožíkem vyřízněte v jeho okraji kulatý otvor.

8. Budete potřebovat stínidlo na lampu. Pokud budete chtít, vyrobte si vlastní nebo využijte stínidlo ze staré lampy a recyklujte. 

Originální lampa se smaltovaným vzorem bude krásným doplňkem vašeho interiéru. Smalt je láska na první pohled.

Pro Davonu
Ivana Kapounová 

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (4.9 + 10.8) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru